El producte local a un clic
Catàleg on-line de productes alimentaris del sector primari de Menorca
 
 
LOGO

Formatge Mahón-Menorca

 
 
Foto Mahón-Menorca
 
Formatge

La D.O. formatge Mahón-Menorca recull les característiques i el reglament per a l'elaboració d'aquest tipus de formatge tradicional des de l'any 1985. Per elaborar-los, s’empra llet de vaca de Menorca i un mètode de tradició mil·lenària (recollit en el Reglament de la DOP). Després, el vent, la humitat i la llum de Menorca s'encarreguen de proporcionar als formatges el seu gust peculiar, intens i inconfusible, que s'ha convertit en l'atribut més valorat pels consumidors. El gust de Menorca. Dins del que és el marc de la denominació d'origen protegida, se’n distingeixen dos tipus. El formatge Mahón-Menorca fet amb llet sotmesa a algun tractament de conservació, com per exemple la pasteurització, on es poden utilitzar motlles per donar-li forma. El formatge Mahón-Menorca artesà està fet amb llet crua de la pròpia explotació ramadera i utilitzant el "fogasser" (drap de cotó) per donar-li la forma. Els dos tenen en comú els mateixos processos bàsics, però amb aquestes diferències que repercuteixen en les característiques del producte final. Un producte amb denominació d'origen protegida (DOP) és un element que està íntimament lligat a la zona geogràfica en què es produeix: l'Illa de Menorca. Diversos factors geoclimàtics (característiques del sòl, temperatura, humitat, llum, etc.), juntament amb l'element humà (procés d'elaboració i pràctiques de maduració tradicionals) en condicionen de manera determinant les característiques finals: l'aroma i el gust del Formatge Maó-Menorca. Referir-nos al formatge Maó-Menorca és tractar d’una part de la cultura i dels costums de l’illa de Menorca i ha estat, i és, un element clau per al manteniment de la seva actual fisonomia. Les explotacions ramaderes que es desenvolupen a les finques unifamiliars i les peculiaritats del terreny dividit en parcel·les per multitud de parets de pedra seca, perquè el bestiar hi pugui pasturar en llibertat, conformen el característic paisatge del camp menorquí i han permès mantenir l'equilibri ecològic que ha fet possible la declaració per la UNESCO de Menorca com a Reserva de Biosfera. Descripció: Denominació d’Origen Mahón-Menorca. Fotos: Denominació d’Origen Mahón-Menorca.
 
DOP Mahón-Menorca