El producte local a un clic
Catàleg on-line de productes alimentaris del sector primari de Menorca
 
 
LOGO
 
Presentació de la guia per adaptar l'activitat agrària al canvi climàtic 24/08/2018 El programa de Custòdia Agrària del GOB va presentar el passat juny una guia pràctica de mesures per a l’adaptació de l’agricultura i la ramaderia al canvi climàtic.

Presentació de la guia per adaptar l'activitat agrària al canvi climàtic

 

El programa de Custòdia Agrària del GOB segueix obrint camins per a la recerca d’un model agrari sostenible econòmicament i ambientalment. El passat juny es va presentar una Guia pràctica de mesures per a l’adaptació de l’agricultura i la ramaderia al canvi climàtic.

Al llarg del darrer any, el GOB ha vingut executant el projecte Custodiant el canvi. Resiliència climàtica en la custòdia agrària, que va resultar seleccionat en la convocatòria a nivell estatal de la Fundació Biodiversitat. Les experiències realitzades i les lliçons apreses s’han traslladat a aquesta guia, que es pretén que serveixi com a base de referència per a altres finques o entitats de custòdia que vulguin treballar sobre el tema. Té un caràcter marcadament divulgatiu, és molt gràfica i està escrita en un llenguatge planer, a l’abast de tots els públics.

La guia està estructurada en dos grans blocs: un manual i un inventari. El manual explica pas a pas com dur a terme les actuacions realitzades durant el projecte pel que fa a l’augment de reserves d’aigua i l’adaptació i l’aprofitament d’hàbitats. Inclou recomanacions per a maximitzar l’impacte positiu i dóna dades concretes pel que fa als costos. També s’expliquen quines mesures es poden adoptar per a fomentar la presència i protegir la fauna silvestre, com ara la creació de punts d’aigua permanents o la instal·lació de rampes a safareigs i abeuradors.

Per la seva part, l’inventari és un recull de cultius de secà i races autòctones altament adaptades al clima de Menorca i l’Alt Empordà. S’acompanya d’una fitxa per a cada cultiu i raça on s’explica com gestionar-los.

El projecte Custodiant el canvi. Resiliència climàtica en la custòdia agrària s’ha dut a terme entre juliol de 2017 i juny de 2018 amb el suport del Ministeri de Transició Ecològica, a través de la Fundación Biodiversidad, el Consell Insular de Menorca i la Fundació per a la Preservació de Menorca. Les accions realitzades han permès augmentar la resiliència front al canvi climàtic d’algunes explotacions de la Xarxa de Finques Agronaturals de Menorca, que s’impulsa des del programa de Custòdia Agrària del GOB.