El producte local a un clic
Catàleg on-line de productes alimentaris del sector primari de Menorca
 
 
LOGO

Agroxerxa rep un dels premis 2015 de l'Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de les Illes Balears

 

El passat divendres 12 de febrer, l’IES Maria Àngels Cardona de Ciutadella de Menorca va acollir, la segona edició dels Premis Gastronòmics a Menorca de l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de les Illes Balears.

L’objectiu d’aquests guardons és fer públic el reconeixement de la premsa especialitzada cap a aquelles persones i col·lectius que enalteixen la qualitat de la gastronomia illenca. Gastronomia entesa en un sentit ampli, ja que no hem d’oblidar que abasteix des del sector primari fins a la vanguàrdia culinària, passant per la cuina tradicional i tots aquells oficis que la complementen.

Després del lliurament de premis, va tenir lloc un dinar elaborat, i servit, per alumnes de Cuina de l’Institut Maria Àngels Cardona. Durant els parlaments, Bep Al·lès, president de l’Associació d’Escriptors i Periodistes Gastronòmics va destacar la importància del centre educatiu en la formació dels futurs professionals i va fer una crida a les empreses del sector agroalimentari menorquí i als menorquins perquè creguin en la qualitat del seu producte “que és excel·lent”. Per la seva banda, Maite Salord, presidenta del Consell Insular de Menorca va apuntar que la institució potenciarà el turisme a Menorca també des d’un punt de vista gastronòmic i va agraïr la tasca que empreses, periodistes i escriptors gastronòmics fan de la difusió de la gastronomia menorquina.

Els guardonats de les 8 categories van ser:

- Premi al Xef de l'Any 2015: David de Coca (Sa Llagosta, Fornells) i Patrick James (Pan y Vino, Sant Lluís), 'ex aequo'
- Premi al Restaurant Revelació 2015: Ca na Pilar (es Migjorn Gran)
- Premi al Reboster de l'Any: Llorenç Coll (pastisseria Moll, Ciutadella i Maó)
- Premi al Cap de Sala / Sumiller: Rocío Rey (Can Faustino, Ciutadella)
- Premi Millor Bar/Gastrobar: Cafeteria Bananas (Ciutadella)
- Premi 'Ramon Cavaller' al millor Restaurant de Cuina Local: s'Engolidor (es Migjorn Gran)
- Premi a la Trajectòria Professional: Josep Caules (Café Balear, Ciutadella)
- Premi a la Millor Promoció del Producte Local: Agroxerxa

Amb el següent parlament es va donar el premi a Agroxerxa:

<< Després d’una tasca d’inventariat difícil i lloable, tant de producte com de productors, per tal de disposar online de tota la informació…i per tal de donar resposta a les queixes habituals a l’hora d’accedir al producte local…ha aparegut la iniciativa Agroxerxa. No és una iniciativa que acabi aquí, si no que la seva projecció com a pal de paller, si manté els suports, és clau pel futur econòmic i sostenible de l’agricultura i ramaderia menorquines. Agroxerxa és una iniciativa per donar a conèixer tots els productes alimentaris del sector primari de Menorca a través d’una web, amb l’objectiu de facilitar i promoure el consum de productes de proximitat. Es tracta d’un projecte iniciat per l’Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM), amb el finançament del programa LEADER Menorca i l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) i amb estreta col·laboració amb un projecte complementari de l’Associació Fra Roger (Gastronomia i Cultura). La web és un catàleg on-line de productes de la terra (verdures, fruita, làctics, oli, vi, mel, càrnics, …) i de la mar (peix i marisc) per facilitar la localització i la compra d’aquests productes als consumidors, ja siguin particulars, comercialitzadors, restauradors o intermediaris. A més, aporta informació sobre l’origen de cada producte: productor o pescador, característiques de l’explotació, mètodes de producció o de pesca, distintius de qualitat, punts de venda i altres dades d’interès. La web Agroxerxa, que també està adaptada per a dispositius mòbils, permet fer les cerques de productes a través d’un cercador virtual per paraula clau, a través de filtres (tipus de productes, distintius de qualitat i municipi), o bé a través d’un mapa interactiu dels establiments de venda. La web es va publicar el mes de juny de 2015, i actualment hi figuren prop de cent productors primaris, entre agricultors, ramaders i pescadors, i més de tres-cents punts de venda, incloent restaurants.>>

Des de l’equip d’Agroxerxa volem expressar el nostre agraïment a l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de les Illes Balears per aquest reconeixement que ens anima a continuar fent feina per posar en valor el producte local de Menorca i fer més visibles els productors que el fan possible.

Equip Agroxerxa
Març de 2016