El producte local a un clic
Catàleg on-line de productes alimentaris del sector primari de Menorca
 
 
LOGO
 
Agroxerxa i Menorca al Plat col·laboren per impulsar menjadors col·lectius sostenibles 30/11/2020 “La restauració col·lectiva: nous canals de comercialització per als productors del sector primari” és el títol de les jornades que es van celebrar els dies 27 i 28 de novembre, organitzades per Agroxerxa (IME-OBSAM) amb l'objectiu d'impulsar els productes locals a escoles i geriàtrics.

Agroxerxa i Menorca al Plat col·laboren per impulsar menjadors col·lectius sostenibles

 

“La restauració col·lectiva: nous canals de comercialització per als productors del sector primari” és el títol de les jornades que es van celebrar els dies 27 i 28 de novembre, organitzades per Agroxerxa (IME-OBSAM) en el marc del projecte "Valoritzar el sector pesquer a través dels seus productes"cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP) i el Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA).

El divendres 27 va tenir lloc la xerrada pública i debat amb el títol " Menjar saludable, fresc i de temporada a les escoles és possible" a la galeria Cayón, amb la col·laboració de l'Ateneu de Maó. David Zelaia, en representació del Moviment Jangurie de la Reserva de Biosfera d’Urdaibai (País Basc) va explicar l’origen i objectiu d’aquest moviment, que aposta pels productes locals i sostenibles a les escoles i que va sorgir dels grups de mares i pares de diverses escoles de la comarca. A aquesta xerrada va participar la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació del GOIB, Mae de la Concha, i la Directora General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Paula Valero, així com la coordinadora científica de l’IME, Marta Jordi.

El dia 28 de novembre, amb el nom "De la mar d'aquí a la taula d'aquí" va tenir lloc una jornada de formació i trobada entre cuineres de menjadors públics i representants del sector pesquer de Menorca així com representants de punts de venda de productes pesquers. Aquesta Jornada va estar organitzada conjuntament amb el projecte Menorca al Plat de l'escola, i es va desenvolupar a l’aula de cuina de la Cooperativa San Crispín.

La jornada, destinada a les responsables de càtering i cuineres de menjadors escolars, es va centrar en el processament i cuinat d'espècies locals de peix (aluja, mare de lluç, rajada, càntera, mòllera, espet i peixos blaus en general), de la mà del cuiner Tomás Cano, a qui agraïm la col·laboració, i amb la participació de les Confraries de Ciutadella, Maó i Fornells, del Grup d'acció local de pesca (de l'Associació LEADER) i de representants de punts de venda de peix. També hi van assistir Paula Valero, Directora General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, i Pilar Pons, Directora Insular d'Economia del Consell Insular de Menorca. David Zelaia també va intervenir per explicar l’exitosa experiència d’inclusió de peix fresc als menús de les escoles dins el Moviment Jangurie a la Reserva de Biosfera d’Urdaibai.

Les jornades han propiciat un espai de reflexió sobre el rol que pot jugar la restauració col·lectiva a l'hora de consolidar canals de comercialització del sector primari i quines necessitats concretes tenen, a la nostra illa, els seus agents. A més va permetre reflexionar sobre el fet que la funció social del sector de la restauració col·lectiva converteix a aquesta en un sector fonamental per a l’impuls del sector primari.

Gràcies a la col·laboració de Bcreative, Tomás Cano i les 3 confraries de pescadors de l'illa, el vídeo de la jornada "De la mar d'aquí a la taula d'aquí" estarà en breu disponible per consultar com es van cuinar els peixos seleccionats. Mentrestant pots veure en el canal instagram @agroxerxa els directes de totes dues jornades.