El producte local a un clic
Catàleg on-line de productes alimentaris del sector primari de Menorca
 
 
LOGO
 
La restauració col·lectiva: nous canals de comercialització per als productors del sector primari. 20/11/2020 És el títol de la trobada del sector pesquer que es celebrarà els dies 27 i 28 de novembre, organitzada per Agroxerxa en el marc del projecte "Valoritzar el sector pesquer a través dels seus productes", amb finançament del Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP) i el Fons de Garantia Agrària i Pesquera dels Illes Balears (FOGAIBA).

La restauració col·lectiva: nous canals de comercialització per als productors del sector primari.

 

És el títol de la trobada del sector pesquer que es celebrarà els dies 27 i 28 de novembre, organitzada per Agroxerxa en el marc del projecte "Valoritzar el sector pesquer a través dels seus productes", amb finançament del Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP) i el Fons de Garantia Agrària i Pesquera dels Illes Balears (FOGAIBA).

En el marc d'aquesta trobada, el dia 27 David Zelaia com a representant del projecte Jangurie del País Basc, ens explicarà, a la xerrada oberta a tots els públics “Menjar saludable, fresc i de temporada a les escoles és possible”, l’experiència d’èxit que han assolit els menjadors escolars de la comarca d’Urdaibai, declarada Reserva de la Biosfera des de 1984. L'acte comptarà amb la participació de la Consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern Balear, representants del departament d'Economia i Territori del CIME i del Director del Observatori Socioambiental de Menorca, David Carreras.

El dia 28 tindrà lloc una jornada de formació i trobada entre cuineres de menjadors públics i representants del sector pesquer de Menorca així com representants de punts de venda de productes pesquers. A aquesta jornada tècnica, assistirà Paula Valero, Directora General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària.

Experiència d'èxit per a aconseguir que els agents de la restauració pública es converteixin en grans consumidors de producte local, també pesquer, amb una demanda previsible i continuada en el temps.

Davant d’un model de càtering industrial abastit de mercats i territoris llunyans, les associacions de mares i pares d’alumnes d’Urdaibai es van unir amb dos objectius comuns: que els seus fills i filles menjaren d’una manera saludable i amb això, a més, es pogués desenvolupar l’economia local.
Amb la col·laboració dels centres escolars, els ajuntaments, en alguns casos el Govern Basc, així com professionals de diversos àmbits, ajudant de forma desinteressada, aquesta inquietud de les APIMAS ha permès dissenyar un nou model en el que participen les productores i productors locals, respectant l’estacionalitat dels productes, reforçant la protecció del medi natural i afavorint el desenvolupament social i econòmic.

El projecte Jangurie ha donat pas a un sistema que aposta per alimentar als infants amb productes locals, frescos i de temporada, fomenta l’educació nutricional adequada, cuida de la biodiversitat i el medi ambient i activa l’economia local.

Es tracta d’una iniciativa pionera que engloba totes les escoles d’una comarca composada per més de deu municipis. A Urdaibai han inventat un model que va més enllà del menjar, un model sa, proper i just.

Des d’Agroxerxa creiem que escoltar aquestes experiències de forma propera pot ajudar a inspirar alternatives, a qüestionar-nos si la realitat que tenim al davant és la que desitgem i sobretot, a respondre què podem fer per millorar les coses.

El dia 27 de novembre a les 19 h, a la Galeria Cayón projectarà el documental que recull l’experiència d’aquest cas d’èxit i després, David Zelaia explicarà el treball realitzat que ha consolidat el projecte Jangurie.
Les places són limitades. Per inscriure’s cal enviar un correu a: agroxerxa@gmail.com

El dissabte 28 tindrà lloc la part més tècnica de les jornades. Organitzada amb Menorca al Plat de l’escola a la Cooperativa San Crispín (i actualment amb l'aforament complet) la jornada tècnica “De la mar d’aquí a la taula d'aquí” serà una formació a responsables de càtering i cuineres de menjadors escolars en el processament i cuinat d'espècies locals de peix. Duta a terme pel cuiner Tomás Cano i amb la participació de les Confraries, representants del sector pesquer, punts de venda i representants institucionals, per a possibilitar la cerca conjunta de solucions per a complir amb els particulars requeriments que tenen els agents que intervenen en col·legis, geriàtrics, etc... Especificitats a l'hora de processar, proveir i cuinar el producte pesquer local que, fins ara, han suposat la principal barrera a l'hora d'ingressar el producte local en la cadena de subministrament. Amb aquesta jornada, Agroxerxa, també en diàleg amb actors com David Zelaia i la seva experiència a la Comarca de Urdaibai, busquem poder superar-la entre tots els actors implicats.

Dos dies que possibilitaran posar en contacte a productors, punts de venda, agents de la restauració col·lectiva, organitzacions i institucions, gràcies a realitzar jornades pràctiques i conèixer experiències reeixides en altres territoris i, a l'hora, consolidar als agents de la restauració col·lectiva com a grans consumidors de producte local i de temporada. Les trobades busquen ser un lloc de reflexió sobre el rol que pot jugar la restauració col·lectiva a l'hora de consolidar canals de comercialització del sector primari i quines necessitats concretes tenen, a la nostra illa, els seus agents. A més es reflexionarà sobre el fet que la funció social del sector de la restauració col·lectiva converteix a aquesta en un àmbit fonamental per a la tracció del sector primari a la nostra illa.